Congres in het teken van Verbinden, versterken en versnellen

Afgelopen donderdag 17 november vond het jaarlijkse congres van Anders Werken in de Zorg plaats in de Prodent Fabriek in Amersfoort. Het thema van dit jaar was Verbinden, versterken en versnellen. En Verbinding was er deze dag met ruim 260 deelnemers! Dagvoorzitter Lea Bouwmeester praatte de dag aan elkaar en interviewde diverse genodigden over hun ervaringen en  visie op Anders Werken in de Zorg.

Het congres werd afgetrapt met de korte video over Anders Werken in de Zorg met tot slot minister Conny Helder die de deelnemers een inspirerend congres toewenste. Kijk de video hier terug.

Over de video en de actuele thema’s binnen Anders Werken in de Zorg werd verder doorgepraat op het podium met onder andere een cliëntenvertegenwoordiger, zorgmedewerker en een aantal betrokken bestuurders. Zij vertelden over hun ervaringen tot nu toe met Anders Werken in de Zorg. Zo vertelde projectleider Siham Sbaï hoe zij als kleine organisatie kunnen meeliften, door gelijk bewezen effectieve innovaties te kunnen implementeren, die de grote organisaties getest hebben. En Henk Herman Nap van Vilans sprak over hoe zij samen met hogescholen en anderen, de waarde van innovaties onderzoeken die bij Anders Werken in de Zorg worden uitgetest.

Bestuurders blikken vooruit

Samen met enkele bestuurders werd de voortgang van Anders Werken in de Zorg doorgenomen. “Fouten maken mag, anders kun je niet innoveren”, zei Annet Boekelman van de regio Midden-Brabant. Jan de Goede, bestuurlijk vertegenwoordiger van regio Drenthe gaf aan dat hij blij is dat Drenthe recent ook is aangehaakt. “Samen komen we verder. Want niet alleen de zorg moet veranderen, ook de cliënt wil meer regie en meer onafhankelijkheid.” Tijdens de presentatie was goed te zien dat er sinds 2019 veel nieuwe stappen gezet zijn. Zo zijn eerder dit jaar de regio’s Drenthe en Utrecht aangehaakt en sluiten begin 2023 ook de regio’s Salland en Zuidoost-Brabant zich aan bij Anders Werken in de Zorg. Tevens wordt dan ook de landelijke stichting Anders Werken in de Zorg opgericht.

Na de bestuurlijke woorden over het verbinden, versterken en versnellen nam Anil Baghole ons ook op een fysieke manier in deze beweging mee. Dit resulteerde in een publiek dat tegelijkertijd een sprong van 360 graden maakte. Een heel bijzonder moment!

Suzanne Verheijden van Buro Strakz presenteerde het onderzoek over succesfactoren bij leidinggeven aan digitalisering en de rol die leidinggevenden daarin kunnen en moeten vervullen. En ze deed daarbij de oproep om dit met de leidinggevenden te delen. Genoeg stof tot nadenken dus na het ochtendprogramma.

Innoveren en inspireren

Na het ochtenddeel konden de deelnemers onder genot van een hapje en een drankje zich laten bijpraten over de nieuwste innovaties op het gebied van ouderenzorg. Diverse betrokken ondernemers bij Anders Werken in de Zorg waren deze dag aanwezig om hun nieuwste ideeën en technologieën te laten zien. Aan de vele gesprekken en de reuring tijdens de innovatiemarkt was ook dit een groot succes!

Na de innovatiemarkt startte de workshops met dit jaar diverse onderwerpen. Van het zinvol inzetten van data tot zorgtechnologie en ethiek. We hopen dat de deelnemers aan de workshops vol inspiratie naar huis zijn gegaan en ermee aan de slag gaan in hun eigen organisatie.

De volgende stap?

De dag werd op gepaste wijze afgesloten door de dag kort samen te vatten. Op naar een landelijke samenwerking, met weer twee nieuwe regio’s erbij, waarin elke regio aan de slag gaat met Anders Werken in de Zorg. Want ook na het congres is duidelijk, de ouderenzorg moet hoe dan ook veranderen om ook in de toekomst de ondersteuning te blijven bieden die nodig is.