Vallen:

Heupairbag (opschalingsfase)

Uitdaging

Een gebroken heup veroorzaakt flinke pijn en ongemak, en kan vooral op hoge leeftijd ernstige gevolgen hebben. Naast de zorgen die de cliënt en diens naasten hebben, betekent een heupfractuur gemiddeld 200 extra zorguren van het zorgpersoneel en eventuele mantelzorgers. Bovendien ervaren oudere mensen vaak angst om te vallen.

Oplossing

Een heupairbag voorkomt heupfracturen bij een val. Een heupairbag kan eenvoudig door oudere mensen onder hun kleding gedragen worden, zowel als riem als een broekje. Uitgerust met geavanceerde sensoren detecteert de heupairbag wanneer iemand dreigt te vallen, waarna de airbag zich razendsnel opblaast en de heupen beschermt.

Wat het oplevert

De implementatie van heupairbags betekent minder heupfracturen. En dat leidt weer tot minder pijn en lijden, en minder angst om te vallen bij de cliënt. Medewerkers zijn dan minder tijd kwijt aan het verzorgen van cliënten na een heupfractuur. En ze zijn minder tijd kwijt aan het toezicht houden op cliënten die een groter risico lopen om te vallen. Zij zijn tenslotte beschermd. Door de inzet van de heupairbags worden het zorgpersoneel en de mantelzorgers ontlast. 

Bekijk de kennisbank digitale zorg voor meer informatie over uitgevoerde onderzoeken en waardebepaling.

Enkele leveranciers

Bekijk hier in welke regio wordt samengewerkt rondom deze innovatie.

Klik op een regio voor de contactpersoon