Momo BedSense
De uitdaging
De nachtdienst in het verpleeghuis is verantwoordelijk voor soms wel veertig bewoners en kan natuurlijk niet overal tegelijk zijn. Medewerkers ervaren tijdens de nachtdienst dan ook regelmatig een hoge werkdruk. Ze weten niet welke bewoners rustig slapen, onrustig slapen of zelfs uit bed zijn. Als dat overzicht ontbreekt moeten ze nachtrondes lopen. Soms worden er losse bewegingssensoren ingezet, maar die hebben doorgaans een grote foutmarge. Door de nachtrondes en bewegingssensoren worden bewoners juist onbedoeld gewekt waardoor zij een verminderde nachtrust of zelfs onrust ervaren.
De oplossing
De Momo BedSense is een sensorplaat die op borsthoogte onder het matras van de bewoner wordt geplaatst. De sensoren geven informatie over druk, houding en trillingen. Deze data wordt weergegeven in een app die inzicht geeft in welke bewoners veilig en rustig in bed liggen, wie onrustig is en wie dringend hulp nodig heeft om bijvoorbeeld valincidenten of decubitus te voorkomen. Zorgmedewerkers kunnen zo goed inschatten welke acties nodig zijn. De beschikbare informatie in de app kan tevens door behandelaren worden geanalyseerd voor gerichte advisering over interventies, bijvoorbeeld om het slaappatroon te bevorderen.
Wat het ons brengt
Voor de nachtdienst biedt deze oplossing meer overzicht en rust en daarmee meer werkplezier. Het is duidelijk wanneer iemand echt uit bed gaat en hulp nodig heeft. Dat scheelt onnodig heen en weer lopen bij loos alarm of voor het aan- en uitzetten van bewegingssensoren. Ook hoeft de nachtdienst de kamer niet in als iemand rustig in bed ligt. Er zijn dus minder controles nodig. Het bevordert de nachtrust van de bewoners en bespaart op een nachtdienst voor 30 cliënten al snel zo’n 110 minuten.
Maar is er meer. Sinds enkele maanden wordt de informatie uit de app ook gebruikt om de ochtendzorg te personaliseren. Omdat de BedSense-app informatie geeft welke bewoner al wakker is en welke bewoner nog ligt te slapen kan de zorgverlening aangesloten worden op de individuele behoeften en het ritme van de bewoners. Dit draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven en welzijn van de bewoners en een afname van gedragsproblematiek.

Uit de praktijk
- “Het scheelt voor mij als nachtdienst heel veel in het heen en weer lopen. Die tijd kan ik dan weer besteden aan iemand die bijvoorbeeld extra zorg of een gesprek nodig heeft. Het geeft je meer rust.”
- “We bespreken met de arts of ergotherapeut wat we zien in de slaappatronen en hoe we de cliënt kunnen helpen om het slaappatroon te verbeteren.”
- “In plaats van te gokken of een wisselligging nodig is, kun je nu in de app kijken. Je kan veel beter op ieders situatie inspelen. Dat vind ik wel een verhoging van de kwaliteit van zorg voor de bewoner.”
- “Ik gebruik de app voornamelijk om in de gaten te houden hoe lang iemand uit bed is en of ze weer teruggaan. Zeker bij bewoners waarvan ik weet dat ze kunnen gaan dwalen. Dan weet ik dat ik er niet gelijk naar toe hoef te rennen en dus juist onrust creëer.”