(In)continentiezorg:

Slim incontinentiemateriaal (opschalingsfase)

Uitdaging

Urine-incontinentie is een ingrijpende aandoening die een grote impact kan hebben op het leven van mensen. Het is een veelvoorkomend probleem bij ouderen en veroorzaakt aanzienlijk ongemak. Het leidt tot extra afhankelijkheid en vereist extra zorgmomenten van zorgmedewerkers. Bovendien is het verwisselen van incontinentiemateriaal en het verschonen na lekkage fysiek zwaar voor zorgmedewerkers.

Oplossing

Slim incontinentiemateriaal is een technologische oplossing om inzicht te krijgen in het plaspatroon van cliënten via een logger of clip. Dankzij sensoren wordt de verzadiging van het incontinentiemateriaal inzichtelijk gemaakt via een app op de smartphone van de zorgmedewerker. Dit kan een meetperiode van 72 uur zijn om het plaspatroon te analyseren, of een continue 24/7 oplossing waarbij de incontinentiezorg individueel wordt afgestemd op de wensen van elke cliënt. Dit stelt zorgmedewerkers in staat om op de juiste momenten materialen voor verschoning aan te bieden. Dit bespaart kostbare tijd die vervolgens aan andere taken kan worden besteed.

Wat het oplevert

Slim incontinentiemateriaal kan ervoor zorgen dat comfort en de autonomie van de cliënt worden vergroot. Door het gebruik van slim incontinentiemateriaal kunnen onnodige controles, ook ’s nachts, worden voorkomen. Dit kan leiden tot een betere nachtrust voor cliënten. Bovendien kan het bijdragen aan een verbeterde conditie van de huid. Het slim incontinentiemateriaal kan ook zorgen voor een efficiëntere inzet van medewerkers, omdat ze minder onnodige controles en verschoningen hoeven te doen.

Bekijk de kennisbank digitale zorg voor meer informatie over uitgevoerde onderzoeken en waardebepaling.

Enkele leveranciers

Bekijk hier in welke regio wordt samengewerkt rondom deze innovatie.

Klik op een regio voor de contactpersoon