Slim incontinentiemateriaal

De uitdaging

Incontinentie is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Het zorgt voor veel ongemak voor de cliënt. Denk bijvoorbeeld aan natte bedden of kleding, als het incontinentiemateriaal niet op tijd verschoond wordt. Voor zorgpersoneel is het verwisselen van incontinentiemateriaal een tijdrovende en fysiek zware bezigheid. 

De oplossing

Het slimme incontinentiemateriaal van onze partners Abena NovaTenaInstantCare en We Sense meet met een innovatieve sensor de vochtopname. De zorgmedewerker kan op een smartphone zien in hoeverre het materiaal verzadigd is en aan vervanging toe is.

Wat het ons brengt

Het mooie aan deze technologie is dat het zowel het geluk van de cliënt vergroot als het werk van de medewerkers vergemakkelijkt. Doordat de toepassing onnodige controles voorkomt (ook ’s nachts), neemt de nachtrust van bewoners toe en de fysieke belasting van medewerkers af. Natte bedden en kleding komen minder vaak voor. En ook de huidconditie van de cliënt verbetert.

Onderzoek door Vilans toonde aan dat het materiaal veel tijd en kosten bespaart. Er zijn bijvoorbeeld minder kosten nodig voor materiaal en voor huidzorg. Met het slimme incontinentiemateriaal is vooral winst te behalen op afdelingen waar veel cliënten in een rolstoel zitten of bedlegerig zijn.

Uitgelicht:
Het Hoge Veer doet ervaring op met nieuw systeem voor slim incontinentiemateriaal

Zorgorganisatie Het Hoge Veer heeft een pilot gedaan met een nieuw systeem voor incontinentiemateriaal, WeSense. Dit is een Canadees merk dat in de Benelux exclusief geleverd wordt door Mediq. De pilot met dit systeem was zó succesvol, dat Het Hoge Veer als eerste in Nederland heeft besloten om dit product structureel in te zetten. 

Nieuwsgierig waarom Het Hoge Veer zo enthousiast is over dit product? Verpleegkundige én projectleider Ilonka Ribbers deelt haar ervaringen in een interview. Je leest het hier.