Smart Floor

De uitdaging

Valincidenten bij ouderen zijn talrijk en veroorzaken vaak veel leed voor de cliënten en hun familie. Daarnaast zijn de kosten voor de zorgorganisatie groot. Bij een beenbreuk of een heupfractuur kunnen de extra zorguren oplopen tot ruim 200 uur per cliënt, alleen al in het eerste jaar na de breuk. Een kwart overlijdt binnen een jaar aan de gevolgen ervan, anderen revalideren moeizaam, zijn minder mobiel en daardoor nog afhankelijker. Binnen zorgorganisaties is er vaak geen tijd of personeel om ouderen regelmatig op valgevaarlijkheid te onderzoeken én daardoor tijdig de juiste interventies te bepalen.

De oplossing

Door bewegingsgedrag van ouderen automatisch (zonder aanwezigheid van personeel) periodiek te meten met een loopsensor in samenwerking met een slimme vloer (vijf tot tien meter), wordt direct duidelijk hoe hoog het valrisico is. De valrisico thermometer in de Smart Floor App (groen is veilig, bij oranje is het oppassen, bij rood rinkelen de alarmbellen) geeft aan of extra fysiotherapie kan helpen om beter en stabieler te bewegen of dat er een loophulpmiddel moet worden ingezet. Het kan ook zijn dat het valrisico  zo groot is dat een heupairbag (in combinatie met een loophulpmiddel) de aangewezen interventie is.

Wat het ons brengt

De slimme vloer registreert feilloos zaken als staplengte, loopsnelheid en de stand van de voeten. Verandert het looppatroon, door een verslechterde conditie of het gebruik van medicijnen, dan is dat meteen zichtbaar op de Smart Floor App. Door deze objectieve en betrouwbare manier van meten, zelfs zonder dat daar zorgpersoneel of fysiotherapeuten bij aanwezig hoeven te zijn, kan een weloverwogen beslissing worden genomen over de toe te passen persoonlijke zorg. Tijdig ingrijpen voorkomt persoonlijk leed, draagt bij aan een betere kwaliteit van leven en bespaart tijd en dus kosten. Operatie en revalidatie bij een heupfractuur  kosten al snel zo’n 40.000 euro. Ook financieel is voorkomen dus beter dan genezen…   

En verder...

Smart Floor is klaar om op te schalen binnen de ouderenzorg. De Smart Floor App heeft nu een valpreventie én revalidatie applicatie. Een valdetectie en dementie diagnose applicatie zijn in ontwikkeling.