Fysieke belasting medewerkers:

Steunkousen aantrekhulp (opschalingsfase)

Uitdaging

In Nederland dragen ongeveer 373.oo0 oudere mensen steunkousen. Hiervan is ongeveer 12% afhankelijk van de hulp van zorgmedewerkers. Zorgmedewerkers ervaren het aantrekken van steunkousen als een van de meest veeleisende taken in hun dagelijkse werk.

Zonder hulpmiddel steunkousen aantrekken leidt dan ook tot fysieke belasting en uitdagingen voor zorgmedewerkers. Deze situatie biedt ook kansen voor innovatie en verbetering van de zorgervaring voor mensen met steunkousen.

Oplossing

Een oplossing is een (technologisch) hulpmiddel die het aantrekken van steunkousen eenvoudiger maakt. De HelpSoq is hier een voorbeeld van. Deze innovatie bestaat uit een geavanceerde machine met een magnetische ring, voorzien van rubberen tandwielen. De steunkousen worden automatisch opgerold en vervolgens via de ring aangebracht om het been van de cliënt. Hierdoor vermindert de fysieke belasting voor zorgmedewerkers en bevordert het de zelfstandigheid van cliënten bij het aantrekken van steunkousen, omdat in sommige gevallen de cliënt weer in staat is om zelf de steunkousen aan te trekken.

Wat het oplevert

  • Verminderde fysieke inspanning voor zorgmedewerkers in vergelijking met traditionele methoden.
  • Efficiënter aantrekken van steunkousen. Dit leidt tot tijdsbesparing.
  • Toename van cliënttevredenheid, doordat het aanbrengen van steunkousen comfortabeler wordt.
  • Mogelijkheid voor cliënten om actief bij te dragen aan het aantrekken van hun steunkousen. Dit vergroot hun gevoel van autonomie.

Wel zijn er nog enkele uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de draagbaarheid van het hulpmiddel dat relatief zwaar en groot is en de stroomvoorziening. Ook is het hulpmiddel niet inzetbaar voor steunkousen met maat XS en S.

Bekijk hier in welke regio wordt samengewerkt rondom deze innovatie.

Klik op een regio voor de contactpersoon