Virtual Reality (VR):

VR inleven in dementie (lopend project)

Uitdaging

Het begrijpen van hoe iemand zich voelt en wat er zich afspeelt in het hoofd van iemand met dementie is een grote uitdaging. Het is moeilijk voor te stellen hoe het is om deze aandoening te hebben, waardoor de zorg voor iemand met dementie ook complex kan zijn.

Oplossing

Een oplossing voor deze uitdaging is, een Virtual Reality(VR)-omgeving waarin zorgmedewerkers, mantelzorgers en andere geïnteresseerden kunnen ervaren hoe het is om dementie te hebben. Dit vergroot het begrip voor mensen met dementie. Door middel van VR-ervaringen worden verschillende aspecten van dementie belicht, waarbij de gebruikers kunnen kiezen voor verschillende stadia van dementie. Ze kunnen in de virtuele omgeving stappen door een VR-bril op te zetten en te ervaren hoe het is om cognitieve beperkingen, geheugenverlies, desoriëntatie en andere symptomen van dementie te hebben.

Naast het ervaren van de situatie met de VR-bril vindt er ook achteraf een nagesprek plaats. Het nagesprek biedt zorgmedewerkers en mantelzorgers de ruimte om te reflecteren op wat ze hebben ervaren, vragen te stellen, en te bespreken hoe ze deze inzichten kunnen toepassen in de praktijk.

Wat het oplevert

Met deze toepassing van VR kunnen zorgmedewerkers, mantelzorgers en andere geïnteresseerden een beter inzicht krijgen in de belevingswereld van mensen met dementie. Dit kan leiden tot een dieper begrip en empathie voor de persoon met dementie. Zorgmedewerkers en mantelzorgers kunnen beter reageren op de behoeften en emoties van de persoon met dementie, waardoor ze een ondersteunende en begripvolle omgeving kunnen creëren. Dit kan de kwaliteit van leven en het welzijn van mensen met dementie positief beïnvloeden.

Enkele leveranciers

Bekijk hier in welke regio wordt samengewerkt rondom deze innovatie.

Klik op een regio voor de contactpersoon