Anders Werken betekent ook het anders opleiden van zorgprofessionals. Vanuit Anders Werken in de Zorg Fryslân experimenteren we met virtual reality (VR). Het trainen van zorgprofessionals met VR biedt veel voordelen:
> levensecht leren
> lesstof wordt veel beter onthouden
> beter inleven in een ander, versterkt empathisch vermogen
> trainen kan op elk gewenst moment waar je maar wilt
Als eerste stap ontwikkelden we samen met GGD Fryslân en Zorgkantoor Friesland een VR-training Covid-19 (een onderdeel van een tweedaagse training). Deze VR-module infectiepreventie zoomt in op twee praktijksituaties met patiënten: in de thuiszorg en in een zorginstelling. De zorgprofessional krijgt per situatie via een VR-bril een interactieve video van 15 minuten te zien. De training bestaat uit het beantwoorden van vragen over richtlijnen en veiligheid bij een acute uitbraak.
VR-trainingen zijn geschikt voor medewerkers in de verpleging en verzorging, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg. Lees meer over het bestellen van deze en andere VR-modules in de VR-bibliotheek.
Het mooie aan deze technologie is dat door VR de training heel indringend beleefd wordt. Hierdoor is het leereffect erg groot. Omdat de zorgprofessional deze compacte training altijd en overal kan volgen, wordt er enorm bespaard op tijd die aan zorg kan worden besteed.
De focus van dit project ligt vooral op het inrichten van een virtuele bibliotheek met trainingsvideo’s voor medewerkers in de V&V-sector. Inmiddels zit daarin al een groot aantal trainingen op het gebied van bijvoorbeeld complex gedrag, triage, slikproblemen, omgang met familie en bhv.