Onze innovaties

Wolk

Vallen is een groot en groeiend gezondheidsprobleem bij ouderen. Een gebroken heup zorgt voor veel pijn en ongemak en kan – zeker op hoge leeftijd – grote gevolgen hebben. Naast de ellende voor de cliënt en familie, vraagt een heupfractuur gemiddeld zo’n 200 extra uur zorg. Daarom werken wij met een geavanceerde heupairbag die heupfracturen voorkomt.

Slim incontinentiemateriaal

Incontinentie heeft een grote impact op het dagelijks leven van ouderen. Natte bedden of kleding als incontinentiemateriaal niet op tijd verschoond wordt, zorgt voor veel ongemak. Dankzij slim incontinentiemateriaal kan de zorgmedewerker zien wanneer het materiaal verzadigd is. Dat voorkomt bovendien onnodig verwisselen.

Pharma-See

Een fors probleem in de gezondheidszorg is het grote aantal medicatiefouten. Met de Pharma-See – een bril die gebruik maakt van een baanbrekende technologie – denken we het aantal medicatiefouten in de ouderenzorg uiteindelijk drastisch terug te dringen.

Expertise zonder afstand

Het is een van de grootste uitdagingen in de zorg: de expertise van zorgprofessionals op het juiste moment en op de juiste plek bij elkaar brengen. Daarom zijn we bezig met de ontwikkeling van een geavanceerde bril die ‘zorg op afstand’ mogelijk maakt.

Informatieplatform voor zorghulpmiddelen (ARNA)

Met alle technische zorghulpmiddelen is het soms lastig voor (nieuwe) zorgmedewerkers om van alles te weten hoe het werkt. Met het augmented reality platform hebben zorgmedewerkers alle informatie over de hulpmiddelen bij elkaar in een app op smartphone of tablet.

VR-trainingen

Anders Werken betekent ook het anders opleiden van zorgprofessionals. Vanuit Anders Werken in de Zorg Fryslân gaan we op dat gebied met Virtual reality (VR) experimenteren. Trainen met behulp van VR biedt enorm veel voordelen.

Smart Floor

Door bewegingsgedrag van ouderen automatisch (zonder aanwezigheid van personeel) periodiek te meten met een loopsensor in samenwerking met een slimme vloer (vijf tot tien meter), wordt direct duidelijk hoe hoog het valrisico is. De valrisico thermometer in de Smart Floor App (groen is veilig, bij oranje is het oppassen, bij rood rinkelen de alarmbellen) geeft aan of extra fysiotherapie kan helpen om beter en stabieler te bewegen of dat er een loophulpmiddel moet worden ingezet.

Momo BedSense

De Momo BedSense is een sensorplaat die op borsthoogte onder het matras van de bewoner wordt geplaatst. De sensoren geven informatie over druk, houding en trillingen. Deze data wordt weergegeven in een app die inzicht geeft in welke bewoners veilig en rustig in bed liggen, wie onrustig is en wie dringend hulp nodig heeft om bijvoorbeeld valincidenten of decubitus te voorkomen.

Zorgtoilet

Het Closomat Zorgtoilet van Sanmedi geeft een stukje autonomie of zelfredzaamheid terug aan de cliënt. Het geïntegreerde systeem van bidet en toilet zorgt voor frisse en hygiënische reiniging met warm water na de kleine en grote boodschap. Drogen gebeurt met warme lucht. Een ideale oplossing voor mensen die zichzelf na de toiletgang niet meer zelfstandig kunnen reinigen.

Spraakgestuurd rapporteren

Spraakgestuurd rapporteren ontlast de medewerkers. Als rapportages kunnen worden ingesproken, worden ze sneller ingevuld en worden er minder typefouten gemaakt.

Digicoach

In Midden-Brabant werken tien organisaties samen om ervaringen en kennis met elkaar te delen om het niveau van de digitale vaardigheden van medewerkers te verhogen. Zij leiden enthousiaste medewerkers op tot digicoach. Dit is een zorgprofessional die geschoold is in de taak om zijn/haar collega’s te ondersteunen in het vergroten van hun digitale vaardigheden.

Medido

Zorgprofessionals krijgen steeds meer te maken met complexe zorgvragen in de intramurale zorg. Tegelijkertijd wordt er meer nadruk gelegd op kijken wat de bewoner nog wel zelf kan, eventueel met behulp van hulpmiddelen. Door het inzetten van hulpmiddelen kan tijd die overblijft worden geïnvesteerd in een betere zorg voor de specifieke zorgvraag.