Als bestuurder heeft Annet Boekelman een duidelijk idee bij het anders organiseren van zorg. Zij ziet naast de uitdagingen die vaak worden geschetst, vooral ook kansen vanuit het perspectief van eigen regie en zelfstandigheid. Boekelman: “Bepaalde bevolkingsgroepen doen veel minder een beroep op zorg. Dat geeft aan dat het echt anders kan. In Nederland bestaat het beeld van ouderenzorg uit veel dingen die helemaal geen zorg zijn. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van gezelschap. Ook zijn we, vanuit goede bedoelingen, dingen gaan overnemen van ouderen. Dingen die zij nog prima zelf kunnen en meestal ook willen doen. Dat kan en moet anders.”
Eigen regie en zelfredzaamheid
Anders Werken in de Zorg zet zich in om met minder tijd en inspanning goede zorg te blijven bieden. Dit wordt onder andere gedaan door ouderen te ondersteunen in hun zelfredzaamheid, waar dat kan door inzet van technologieën. Boekelman: “Het doel van Anders Werken in de Zorg sluit perfect aan op de wens van ouderen. Ouderen willen niet afhankelijk zijn van zorg. Ze willen regie over hun eigen leven en zo lang mogelijk zelfstandig zijn en blijven. Daarnaast willen ze van betekenis zijn voor anderen. Dit zijn belangrijke elementen die zorgen voor een gevoel van geluk.”
“Ouderen willen niet afhankelijk zijn van zorg. Ze willen regie over hun eigen leven en zo lang mogelijk zelfstandig zijn en blijven.”
Een andere kijk op zorg
Door de vergrijzing kijken we op een andere manier naar zorg. Boekelman: “Dat is een positieve ontwikkeling, die de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Medewerkers kennen de maatschappelijke opgave, maar hebben vaak geleerd om warm en liefdevol te zijn door voor een ander te zorgen en dingen over te nemen. Om dat beeld los te laten en je écht te verplaatsen in een ander, dat is in de praktijk best lastig. Het algemene beeld van zorg dat daarbij vaak in de media wordt geschetst, is niet helpend. Om echt te veranderen, moeten we zorg gaan zien als iets dat wederkerig is.” De tip die Boekelman anderen daarbij wil meegeven? “Bedenk wat jij morgen anders gaat doen. Kijk eens niet naar wat niet kan, maar kijk naar de ander en kijk vooral naar wat wel kan. Het in stand houden van het oude systeem blokkeert ons. We gaan toch ook niet meer op een paard door de straat? Verander door gewoon te doen. Leer daarbij om echt te luisteren naar de ander, dan pas werk je echt anders. Dat begint door met elkaar het gesprek erover te voeren.”
Samen werken aan de transitie van de zorg
Het gesprek over het zorglandschap wordt in de volle breedte gevoerd bij Anders Werken in de Zorg. “We inspireren elkaar en wisselen kennis- en ervaringen met elkaar uit. Zo blijven we elkaar continu voeden. Waar we destijds klein en heel gericht zijn begonnen vanuit de technologische ontwikkelingen, werken we nu veel breder aan (ketenbrede) innovaties. Het prettige daarbij is dat de verbindingen die we hebben gelegd ervoor zorgen dat we sneller stappen kunnen zetten. Door van elkaar te leren, werken we effectiever. Eigenlijk is het belangrijkste daarbij om gewoon te gaan DOEN. Voorbeelden met elkaar delen en elkaar daarin verder helpen. De maatschappelijke opgave waar we daarbij samen aan werken is eigenlijk net als een plant; je moet het water blijven geven om te groeien.”
“We inspireren elkaar en wisselen kennis- en ervaringen met elkaar uit.”