Raffy, Lâle en De Leystroom gaan aan de slag met Wolk

Vallen is een ‘heel groot’ probleem. De cijfers liegen er niet om. Elke dag worden 273 ouderen bij een spoedeisende hulp binnen­gebracht na een val. Jaarlijks krijgen meer dan 24.000 ouderen in Nederland te maken met een heupfractuur. Naast de ellende voor het slachtoffer en familie vraag een heupfractuur gemiddeld 200 extra uren van het verpleeghuispersoneel. Bovendien maken zorgmedewerkers en familie zich regelmatig zorgen om hun valgevaarlijke bewoners en dierbaren.

De heupairbag, die de naam ‘Wolk’ draagt net als de gelijknamige ontwikkelaar WOLK, kan een gebroken heup bij een val voorkomen. Een uitkomst voor ouderen en precies de reden waarom Raffy, Lâle en De Leystroom aan de slag gaan met de heupairbag. Bij Raffy, Lâle en De Leystroom in Breda ondersteunen ze kwetsbare ouderen in een zo vertrouwd mogelijke omgeving bij het ouder worden. Gedreven vanuit gastvrije, persoonsgerichte en cultuurspecifieke zorg die de basis vormen voor wonen, zorg en behandeling. Raffy is er voor de Indische en Molukse ouderen, Lâle voor Turkse ouderen en De Leystroom voor ouderen in de Bredase wijken Brabantpark, Heusdenhout en IJpelaar. Vanuit de drie locaties is er tevens een breed aanbod dagopvang, zorgverlening en verpleging voor zelfstandig wonende ouderen in Breda en omstreken.

Tijdens de startbijeenkomst is er alle ruimte voor uitleg over de werking van de Wolk. De sensoren in de Wolk heupairbag detecteren de valbeweging, de airbags worden in een oogwenk opgeblazen en de heupen zijn beschermd voordat de grond wordt geraakt. De heupairbag wordt onzichtbaar gedragen onder de kleding, dus niemand die het ziet. Natuurlijk wil je als zorgprofessional zelf ook ervaren hoe de heupairbag zit èn voelt. De aanwezigen zijn enthousiast en gaan de Wolk komende periode inzetten. Succes en we zijn benieuwd naar de resultaten.