Spraakgestuurd rapporteren in de zorg

Zorgprofessionals van Landgoed Rijckholt maken sinds enkele maanden veelvuldig gebruik van spraakgestuurd rapporteren, een handige en efficiënte manier om het administratieve deel van het werk zo makkelijk mogelijk te maken. Dit heeft al vele uren winst opgeleverd, die weer gebruikt kunnen worden voor directe zorg en aandacht voor bewoners.

Met een deel van de transitiemiddelen vanuit Zorg in Balans is Landgoed Rijckholt gestart met de implementatie van spraakgestuurd rapporteren met behulp van Attendi. Marianne Kooman vertelt enthousiast over de mogelijkheden hiervan. Via drie trainingen zijn de medewerkers die werken met het ECD geschoold in het gebruik van Attendi.

Gebruiksvriendelijkheid

Wat Marianne en haar collega’s vooral opvalt, is hoe gebruiksvriendelijk het systeem is. Zorgprofessionals kunnen op hun laptop of mobiele telefoon aangeven dat ze hun rapportages spraakgestuurd willen maken. De mogelijkheid om getypte tekst toe te voegen blijft daarnaast bestaan.  Zo simpel is het! Marianne merkt dat zorgprofessionals nu bewuster hun rapportages invullen. Ze moeten namelijk eerst nadenken over wat ze willen zeggen voordat ze iets inspreken. Dit zorgt ervoor dat de rapportages bij Landgoed Rijckholt effectiever en beknopter zijn.

Dat zorgprofessionals enthousiast zijn over spraakgestuurd rapporteren blijkt uit het kwartaalrapport van Attendi. Tot april zijn er al 950 rapportages gemaakt, met een gemiddelde tijd van 15,7 seconden per rapportage. 75% van de medewerkers heeft gebruikgemaakt van het spraakgestuurd rapporteren van Attendi. Voor de overige medewerkers wordt gekeken wat ze nodig hebben om ook gebruik te gaan maken van deze mogelijkheid. Daarnaast wordt er nu gelijkmatig over de dag gerapporteerd, zonder piek aan het einde van de dienst. Een mooi resultaat!

Ook voor Zeeuws dialect?

Op de vraag hoe Attendi het Zeeuwse dialect omvormt geeft Marianne aan dat dit nog in doorontwikkeling is. Voor de Zeeuwen niet onbelangrijk! De focus lag binnen Landgoed Rijckholt in eerste instantie op het feit dat zorgprofessionals zich comfortabel moeten voelen met het spraakgestuurd rapporteren. Nu dit bereikt is wordt de volgende stap gezet om ook de bewoner te betrekken bij het opstellen van de rapportage.

Binnen regio Zeeland zijn er verschillende organisaties geïnteresseerd in het spraakgestuurd rapporteren, waarbij er al enkelen een pilot doorlopen hebben. Kennis en ervaringen worden laagdrempelig uitgewisseld. Ook landelijk wordt kennis opgehaald, zodat we binnen Anders Werken in de Zorg effectiever samenwerken en kunnen opschalen!

Over Landgoed Rijckholt

Landgoed Rijckholt is een particuliere zorgorganisatie. Hier wonen ouderen met én zonder zorgindicatie. Het landgoed heeft Hofjes en Zorgvilla’s waar bewoners kunnen verblijven met zowel somatische klachten alsook dementieel beeld. Naast zorgwoningen heeft Landgoed Rijckholt ook een Bed & Breakfast en kinderopvang, wat zorgt voor een fijne mix van rust en levendigheid.