Start test slim incontinentiemateriaal in Fryslân

Meriant is deze maand gestart met een proef met slim incontinentiemateriaal. Deze proef wordt gesubsidieerd vanuit Anders Werken in de zorg. Bij cliënten van de woonzorgcentra Marijke Hiem en Anna Schotanus wordt getest of deze innovatie van meerwaarde is voor de continentiezorg.

Productspecialist Paul Klipperhuis van Abena Nova, verzorgde op maandag 15 maart een instructie voor medewerkers in huiskamer De Roos van Marijke Hiem: ‘’Continentiezorg is basiszorg. Als dit niet goed is, hebben cliënten natte kleding, natte bedden en smetplekken. Goede continentiezorg bespaart de cliënt ongemakkelijke momenten en de zorg een hoop werk en hoge kosten.”

De bedoeling van slim incontinentiemateriaal is dat cliënten op het juiste moment worden verschoond. Het slimme incontinentiemateriaal meet middels een sensor verzadiging van het incontinentiemateriaal. In een app voor de zorgverlener staat wanneer het incontinentiemateriaal vervangen moet worden.

Aaltje Stoelwinder van Meriant: “Met Abena krijgen we inzicht in wat je moet doen en wanneer. Je hoeft niet meer te verschonen, omdat het moet maar wanneer het nodig is. Voor cliënten is het ook veel fijner. Je hoeft ze niet onnodig uit hun natuurlijke habitat te halen. Ze hebben al zoveel ingeleverd.”

Veel cliënten in de ouderenzorg hebben last van incontinentie. Het blijft moeilijk om zowel dag en nacht het juiste moment van verschonen te bepalen. Bij te vroeg verschonen worden cliënten onnodig in de tillift geplaatst of gedurende de nacht uit bed gehaald, waardoor ze onnodig wakker zijn. Daarnaast wordt er duur incontinentiemateriaal verspild.

Voor medewerkers is het natuurlijk wel even wennen om te werken met het nieuwe systeem, maar volgens Aaltje is iedereen enthousiast: “Dit betekent vernieuwing en meer rust.” Eind mei is de evaluatie van deze proef.