Toolkit helpt bij het implementatie van slim incontinentiemateriaal

Onze deelnemers die gebruik maken van slim incontinentiemateriaal weten het al: Het geeft cliënten een betere nachtrust én het bespaart de zorgmedewerkers veel tijd. Onderzoek van Vilans toonde onlangs aan dat bijvoorbeeld het aantal verschoningen per dag met 26% afneemt en het aantal natte bedden zelfs met 60%. Toch zijn er drempels voor zorgorganisaties om hier blijvend mee te gaan werken. “Waarom is dat?” vroegen  verschillende VVT-organisaties in de regio zich af. ActiVite onderzocht waardoor dat kwam en deelt de geleerde lessen nu in de ‘Toolkit slim incontinentiemateriaal’. Een handige toolkit die zeer bruikbaar kan zijn voor Anders Werken in de Zorg deelnemers. Daarom delen we het persbericht van ActiVite hierover graag:

Lees het persbericht hieronder, of klik hier om de toolkit direct te bekijken.

De samenwerking
Regionale VVT-organisaties ActiVite, DSV | verzorgd leven, Libertas Leiden en Topaz zijn volop aan het innoveren in de zorg. Met elkaar trekken zij op in het project ‘samen innoveren en slim organiseren’, gefinancierd door Zorg en Zekerheid. Sr. Innovatie-adviseur Kitty de Jong is nauw betrokken bij deze samenwerking. Zij vertelt: “Iedere betrokken organisatie heeft een (technologische) innovatie uitgeprobeerd, waarbij ActiVite heeft gekozen voor slim incontinentiemateriaal.”

Waarom slim incontinentiemateriaal? 
“Incontinentie en dementie gaan vaak samen”, vertelt toenmalig programmamanager Benno Broekhuizen. “Dan kan het gebeuren dat bewoners niet tijdig of op de verkeerde momenten verschoond worden, omdat ze het niet goed kunnen aangeven. ‘s Nachts worden deze bewoners gestoord in hun slaap als zorgmedewerkers hun incontinentiemateriaal komen checken. Uit voorzorg, om doorlekken te voorkomen. Een bewoner die daardoor niet goed uitgerust wakker wordt, kan ook problemen overdag ondervinden. Al deze overwegingen bij elkaar maakten ons geïnteresseerd in slim incontinentiemateriaal. Met als belangrijkste doel: bijdragen aan het welbevinden van bewoners.”

Ervaringen
Tijdens de implementatie blijkt opnieuw dat het vooral lastig is om de voordelen van slim incontinentiemateriaal te verzilveren. Hierdoor kunnen de hogere kosten van dit materiaal een probleem zijn voor de zorg. Annemijn van Hemel is bestuurder bij ActiVite en beaamt dat: “Die prijs is een punt. De leverancier heeft natuurlijk ontzettend geïnvesteerd, niet alleen in het materiaal, maar ook in de online omgeving waar je de sensor uit kunt lezen. En daarin zitten nou juist de voordelen, omdat je daar de informatie verzamelt over de cliënt en zijn of haar continentiepatroon. Maar zo’n portaal moet ontwikkeld en gebouwd worden, dus het bedrijf heeft veel kosten gemaakt en wil dat natuurlijk terugverdiend zien in een bepaalde periode. Nu zijn we met twee andere zorgorganisaties, die vooroplopen met het slim incontinentiemateriaal, in gesprek met de leverancier om dat verdienmodel op een andere manier in te richten. Als we de gebruikersgroep kunnen vergroten, zouden die prijzen ook omlaag moeten kunnen.”

De toolkit
In de toolkit deelt ActiVite tot in detail de ervaringen en lessons learned tijdens het werken met slim incontinentiemateriaal. De kit bevat een set aan handige documenten die zorgorganisaties als basis kunnen gebruiken om de eigen aanpak vorm te geven. Met als doel dat zij niet opnieuw het wiel uit hoeven te vinden, of zij nu voor dezelfde aanbieder kiezen of voor een andere. Kitty de Jong: “Deze toolkit is opgebouwd rondom de vraag hoe je zo’n project opbouwt vanuit organisatieperspectief. De informatie die de leverancier geeft, hoe uitgebreid en mooi soms ook, sluit niet altijd optimaal aan bij wat je als organisatie nodig hebt. Het is een kijkje in de keuken: wij willen de kennis die wij hebben opgedaan niet verloren laten gaan of op de plank laten liggen. En we zouden het fijn vinden als andere organisaties dat ook zouden doen.”