Tweede werkplaats bij Avoord

Voor de tweede werkplaats verzamelde zo’n 25 deelnemers van Anders werken in de zorg zich in de fraaie kapel van Avoord in Etten-Leur. Bestuurder Martin den Hartog trapte de bijeenkomst af: “op een plek met historische waarde is het goed te beseffen dat ontwikkelingen sneller gaan dan ooit. We werken voor ouderen die nog een tijdperk kennen zonder mobiele telefoons, maar ondertussen gaat de techniek razendsnel vooruit. We moeten deze nieuwe technieken breed inzetten om kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen blijven leveren.”

Update Anders werken in de zorg
Nils van der Reijt, projectleider bij tanteLouise, vervolgt het verhaal en vertelt welke stappen er binnen het programma Anders Werken al zijn gemaakt. Een aardig aantal deelnemers is in het afgelopen jaar gestart met het testen van het Slim incontinentiemateriaal en Expertise zonder afstand. Sommigen zijn zelfs al in de afrondende fase! De Pharma-See wordt op dit moment nog verder ontwikkeld binnen tanteLouise, waarbij onder andere aandacht is voor koppelingen met medicatiemodules. De verwachting is dat in voorjaar 2020 weer concretere tests zullen starten.

Briljante mislukkingen
Anders Werken is een weg van ontwikkeling en daarin geldt: mislukken is een optie! Iemand die goed kan vertellen over dit thema is hoogleraar Paul Louis Iske, schrijver van het boek ‘Instituut voor Briljante Mislukkingen’. Hij was dan ook te gast om te vertellen over de complexiteit van innoveren. Aan de orde kwam de ingewikkeldheid van organisaties, de manier waarop we dingen proberen maar toch niet ten uitvoer brengen en allerlei factoren die daarop van invloed zijn. Veel ideeën zijn er, maar worden in de kiem gesmoord omdat ‘het systeem’, ‘het budget’ of ‘onze regels’ daar een stokje voor steken. Deze en vele andere herkenbare vergelijkingen brachten de aanwezigen in een goede denkrichting: we testen, proberen en leren van onze fouten, dat is precies wat we met Anders Werken beogen.

Aan de slag!
Het verhaal van Paul was een goede inleiding om – onder leiding van Sandra Suijkerbuijk (Vilans) – praktisch aan de slag te gaan met onderstaande thema’s:

  • Draagvlak bij medewerkers
  • Digivaardigheid van teams
  • Echt samenwerken in de regio
  • Kaders van het programma
  • Communicatie intern en extern
  • Vertrouwen in technologie

In kleine groepjes  ging iedereen aan de slag met één van deze thema’s. Ze bedachten verschillende oplossingen en maakten er één daarvan concreet door een heus prototype te maken. Zo had een groepje op de vraag ‘hoe kun je de communicatie over een product op een afdeling met veel bewoners van buitenlandse afkomst verbeteren?‘, als oplossing om de instructie in meerdere talen beschikbaar te maken.

Kortom, weer een succesvolle werkplaats vol inspiratie en enthousiasme! De volgende datum en locatie werd direct geprikt: op donderdag 28 november komt te groep weer bij elkaar, deze keer te gast bij Riethorst Stromenland.