Volckaert start met pilot slim incontinentiemateriaal

De reacties waren direct erg enthousiast, toen in het teamoverleg van de afdeling Zonnebloemhof van Volckaert de vraag werd gesteld om deel te nemen aan de pilot met slim incontinentiemateriaal. Het materiaal is voor cliënten namelijk net zo comfortabel als de traditionele producten. Het enige verschil is dat aan de buitenkant van de luier zwarte lijntjes te zien zijn en dat er een clip, ter grootte van een euromunt, wordt bevestigd aan een lusje aan de tailleband. De clip zorgt ervoor dat medewerkers via een applicatie op de smartphone kunnen zien of het nodig is om een cliënt te verschonen.

Pilot Zonnebloemhof
Na een goede voorbereiding in samenwerking met producent Abena Nova, is de pilot eind juli gestart. Gedurende acht weken gaan medewerkers van Zonnebloemhof het slimme incontinentiemateriaal testen bij dertien cliënten. Wanneer er vragen zijn kunnen ze die 24 uur per dagen stellen aan productspecialist en verpleegkundige Jet van Kessel. Jet is 24 uur per dag bereikbaar via WhatsApp en werkt daarnaast ook volledig mee tijdens de diensten. Hierdoor kunnen vragen altijd snel beantwoord worden, wat als zeer positief wordt ervaren.

Ervaringen eerste week
De eerste week van de pilot levert al meteen nieuwe inzichten op. Mariska Meeuwissen, aandachtsvelder incontinentie: “Het anders werken vraagt natuurlijk wat van het team. Vooral het aandoen van het incontinentiemateriaal moet zorgvuldig gebeuren. Daarnaast zien we dat in de nachtdienst anders gewerkt wordt: er zijn meer verschoningen nodig tijdens de nacht. In de ochtend zien we juist dat de bedden nog droog zijn, waardoor het ochtendritueel rustiger verloopt en minder bedden verschoond moeten worden. Dus ook minder wasgoed. Samen met Jet zijn we bezig om per cliënt de code groen-oranje-rood aan te passen. We zien nu dat er veel verschillen zijn in het urineverlies en door persoonlijke waarden vast te leggen in het systeem kunnen we nog betere zorg bieden.”

“Zonnebloemhof is binnen Volckaert de enige afdeling die met de pilot bezig is. Na de pilot volgt een evaluatie en wordt gekeken of deze manier van werken gehandhaafd wordt en misschien nog verder uitgerold kan worden binnen de hele organisatie. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten”, aldus Kim van Oosterhout, teammanager Zonnebloemhof.

Op de foto staan (v.l.n.r.): Mariska Meeuwissen (aandachtsvelder incontinentie), Kim van Oosterhout (teammanager), Jet van Kessel (productspecialist Abena).