“Zonder de Momo Bedsense was dit waarschijnlijk niet goed afgelopen”

Na de succesvolle inzet van de Momo Bedsense tijdens de nacht, start Surplus een volgende fase van de pilot. Deze maand nemen ze de bedsensor ook overdag in gebruik. Corina Heijnen, verzorgende IG bij Surplus De Zeven Schakels in Zevenbergen vertelt waarom ze zo enthousiast is over deze innovatie.

“Mijn collega’s noemen mij wel eens Miss Momo”, grapt Corina. Dat is niet zo gek, want Corina omarmt het gebruik van bedsensor en door het enthousiasme waarmee ze dat doet mag ze met recht een ambassadeur genoemd worden. En dat is best bijzonder, want toen Surplus vorig begon met de inzet van de Momo Bedsense was Corina nog leerling Verzorgende IG. Dit jaar behaalde ze haar diploma en ze slaagde met vlag en wimpel. “Mijn vorige baan was het inpakken van sigaretten, echt iets heel anders. Maar de zorg heeft mij altijd aangetrokken, dat zit écht in me. Ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik de overstap heb gemaakt.”

Meer rust
Ondertussen lijkt het alsof ze nooit iets anders heeft gedaan. “Ik draaide regelmatig nachtdiensten mee en zo kwam ik in aanraking met de Momo Bedsense. Onze innovatieadviseur Luuk van Schendel stelde voor om er een proef mee te doen en ik merkte al snel dat het veel meer rust geeft in je werk. De normale sensoren staan veel scherper afgesteld. Bij het minste of geringste gaan ze al af, ook bijvoorbeeld als er een punt van het dekbed langs het bed beweegt”, legt Corina uit. “Bovendien heeft niet iedereen die sensoren en sinds we met de Momo Bedsense werken is dat wel het geval. Er komen nog steeds veel signalen binnen, maar het grote verschil is dat je nu kunt zien of iemand nog in bed ligt, of juist niet en zelfs of iemand de intentie heeft om uit bed te gaan. Dat zorgt ervoor dat je minder vaak hoeft te gaan kijken en dat geeft niet alleen veel rust voor jezelf maar ook voor de bewoners die lekker kunnen blijven slapen.”

Van levensbelang
Een aantal maanden geleden ervaarde Corina dat de bedsensor zelfs van levensbelang kan zijn. “Het einde van mijn nachtdienst naderde en mijn collega arriveerde voor versterking bij de ochtendzorg. Ik zag in de Momo Bedsense app, dat een van onze bewoonsters al een uur uit bed zou zijn. Ik vond dat toch vreemd. Deze mevrouw is heel zelfstandig en normale sensoren zouden we daarom ook niet bij haar plaatsen. Nu iedereen bij ons een bedsensor heeft, kreeg ik van haar ook signalen door. Het was bijna zes uur en ze is nooit zó vroeg uit bed, dus het zat me echt niet lekker”, vertelt Corina. “Ik zei tegen mijn collega: ‘blijf jij maar hier, dan ga ik toch snel nog even kijken.’ Toen ik aan kwam lopen zag ik het bloed al onder de deur uit komen. Mevrouw was gevallen en had een flinke hoofdwond. Gelukkig was ik er op tijd bij, ze is naar het ziekenhuis gebracht en het is allemaal goed gekomen. De familie is me hier nog steeds dankbaar voor. Zonder de Momo Bedsense was dit waarschijnlijk niet goed afgelopen.”

Overdag
Corina was al overtuigd van het nut van de Momo Bedsense en deze ingrijpende gebeurtenis versterkte dat uiteraard. Surplus heeft dan ook besloten om de pilot naar een volgende fase te brengen en de Momo Bedsense ook overdag in te gaan zetten. Corina is er blij mee, maar nog niet al haar collega’s zijn ‘om’. “Dat komt omdat zij het vooral zien als een hulpmiddel tijdens de nacht. De informatiebijeenkomsten voor collega’s werden daardoor helaas niet heel druk bezocht. Zij zullen in de praktijk vanzelf ervaren welke voordelen het biedt.’” En dat die voordelen er zijn, ook overdag, daar heeft Corina alle vertrouwen in. “Vanmorgen sprak ik nog een collega die de bedsensor voor het eerst heeft gebruikt en zij was er ook ontzettend enthousiast over.”

Luie stoel

Als ‘Miss Momo’, is Corina nauw betrokken bij de doorontwikkeling van het product. “We hebben goede contacten met de leverancier. En zij luisteren ook wel echt naar onze feedback,” zegt Corina. “Een van de bezwaren die mijn collega’s noemden voor het gebruik van de Momo overdag was dat er best veel bewoners zijn die hun dagrust niet in bed doen maar in de luie stoel. Dan heb je natuurlijk niks aan een bedsensor. Dus ik ben heel blij dat Momo, nu onderzoekt of er een kleinere sensor gemaakt kan worden die we in de stoel kunnen leggen. Dat zou een hele waardevolle toevoeging zijn.”

 


Onderzoek Vilans
Vilans heeft onlangs onderzoek gedaan naar de inzet van de Momo Bedsense. Daaruit bleek dat de inzet van een bedsensor valincidenten en decubitus kan voorkomen. Daarnaast levert het, zoals Corina ook onderschrijft, tijdwinst op doordat er minder controlerondes nodig zijn in de nacht en de ochtend. Lees meer