Arna-app live: in enkele seconden weten hoe een hulpmiddel werkt

Start-up DA-RE Health Innovation heeft met ondersteuning van Anders Werken in de Zorg Fryslân, een nieuwe app ontwikkeld waarmee zorgmedewerkers veel kostbare tijd besparen. De ARNA app ondersteunt medewerkers in het dagelijkse werk en ontsluit alle relevante informatie over medische hulpmiddelen via één platform. De app is nu live.

Besparen van zoekwerk
Een zorginstelling gebruikt al snel honderden al dan niet duizenden verschillende medische hulpmiddelen. Vrijwel ieder hulpmiddel kent meerdere varianten met een eigen gebruiksaanwijzing. Vanwege de digitalisering en nieuwe ontwikkelingen in de zorg, neemt het aantal hulpmiddelen ook in de toekomst toe. Zorgmedewerkers zoeken gemiddeld 20 minuten naar de juiste informatie rondom een medisch hulpmiddel. Dit gebeurt via papieren documentatie, een collega of het internet. Hiermee gaat veel kostbare tijd verloren die hulpverleners liever besteden aan persoonlijke zorg en aandacht voor de cliënt.

De virtuele collega ARNA
De nieuwe ARNA app fungeert als virtuele collega en lost het probleem van een versnipperende informatievoorziening op. Zorgmedewerkers scannen eenvoudig met hun smartphone of tablet een QR-code die op het hulpmiddel staat en krijgen binnen enkele seconden toegang tot gebruikershandleidingen en protocollen. Daarnaast speelt de ARNA app in op de behoefte om informatie visueel en daarmee toegankelijk te maken. De app beschikt over een augmented reality (AR) functie waarbij 3D- modellen van medische hulpmiddelen te zien zijn. Dankzij deze functie wordt het hulpmiddel letterlijk visueel in de ruimte geplaatst. De zorgmedewerker kan het hulpmiddel 360 graden draaien, er omheen lopen en inzoomen zodat alle onderdelen goed te zien zijn.

Samenwerking
De ARNA app is ontwikkeld voor en door zorgmedewerkers, met ondersteuning vanuit Anders Werken in de Zorg Fryslân en partners zoals NHL Stenden. Innovators Reinier Hakvoort en David de Jong van DA-RE Health Innovation werkten zelf jarenlang in de zorg en zagen de zorgwereld met de jaren complexer worden. Hulpverleners raken steeds vaker verstrengeld in moderne werkwijzen en houden hierdoor minder tijd over om cliënten de tijd en aandacht te geven die zij verdienen. Dit raakt precies het doel van Anders Werken in de Zorg: investeren in arbeidsbesparende en zorgondersteunende technologieën om met minder tijd en inspanning, betere zorg te leveren. Dankzij de app kunnen zorgmedewerkers doen wat zij het liefste doen: cliënten helpen.

Lancering
De ARNA app is vanaf dinsdag 13 april 2021 beschikbaar voor alle zorgorganisaties in Nederland. Meer informatie of advies? Kijk op www.arna.nl