Leidinggevenden West Brabant volgen training ‘Leidinggeven aan digitalisering’

‘Het is verhelderend om dit samen met andere organisaties te doen’
Dat technologie kansen biedt voor de uitdagingen in de ouderenzorg, weten we bij Anders Werken in de Zorg ondertussen wel. Maar hoe neem je de medewerkers op de werkvloer hierin mee? Hoe zorg je ervoor dat zij deze vernieuwingen ook als een kans zien en niet als een verplicht nummer? Hoe geef je als leidinggevende van zorgteams dan leiding aan de toenemende digitalisering?

Die vragen stond centraal tijdens de training ‘Leidinggeven aan digitalisering’ die de verschillende deelnemers in de regio West Brabant vorige maand volgden. In drie dagdelen leerde Buro Strakz hen de benodigde theorie, met handig tips, praktijkvoorbeelden en vaardigheden. De cursus werd aangeboden door Anders Werken in de Zorg West Brabant. Vijftien leidinggevenden van Mijzo, Groenhuysen, Park Zuiderhout Surplus. gaven zich op voor deze cursus.

 

Petra de Jong, zorgmanager bij Surplus, locatie St. Martinus en Mauritshof, was een van de deelnemers. “Wat ik vooral zo fijn vond aan deze cursus is het contact met de collega’s van andere organisaties. Het is inspirerend om te horen tegen welke uitdagingen zij aanlopen en hoe ze daar mee om gaan. Ik heb heel veel praktische en slimme voorbeelden voorbij horen komen. De gesprekken in de groep hebben me echt aan het denken gezet en op goede ideeën gebracht”, blikt Petra terug. “Bovendien is het ook geruststellend om te realiseren dat je niet de enige bent die tegen bepaalde zaken aanloopt. Andere collega’s ervaren vaak dezelfde uitdagingen en het is verhelderend om daar met elkaar over te praten.”

 

Uitdagingen

Petra heeft al heel wat dienstjaren bij Surplus op de teller, 36 jaar om precies te zijn. En in die tijd heeft ze uiteenlopende functies op verschillende locaties en projecten vervuld. “Het mooie van Surplus is dat je alle kanten uit kunt. Er is voor mij elke keer weer een andere uitdaging te vinden. Daarom ben ik altijd gebleven.” Een van die uitdagingen die de laatste jaren voor Petra steeds meer op de voorgrond is gekomen, is innovatie en digitalisering. “Ik vind het interessant en kom steeds vaker in aanraking met de hulpmiddelen of projecten op dit gebied.” Ze weet uit ervaring dat een aanzienlijke groep medewerkers het lastiger vind om in deze ontwikkelingen mee te gaan. Daarnaast bestaat er nog steeds een hardnekkige gedachte dat digitale innovaties het werk over gaan nemen. “Dat is zo zonde, want dat zal natuurlijk nooit gebeuren. Het zou zo mooi zijn als deze groep medewerkers digitale innovatie gaat omarmen als een kans. En ik vind het belangrijk om medewerkers die er moeite mee hebben, de juiste ondersteuning of begeleiding te kunnen bieden.”

 

Tips

Toen Petra over de training hoorde hoefde ze dus ook niet lang na te denken om hier aan mee te doen. Wat ze meeneemt van het geleerde in de dagelijkse praktijk? “Dat zijn toch vooral de kleine handige tips die veelvuldig terug kwamen in de training. Denk aan tips hoe om te gaan met weerstand. Daarnaast let ik erop dat ik vooral benadruk wat het nut voor een bewoner of voor de medewerker is, in plaats van de focus leggen op tijd- of geld besparen.”

 

Meekijken

Dat betrekken van de ander, of in dit geval haar team, is ook iets waar Petra actief mee aan de slag wil. “Ik vond zelf het contact met de andere organisatie nu al zo waardevol. Daarom wil ik, als wij met een innovatie aan de slag gaan zoals bijvoorbeeld de slimme inco, vooraf met de betrokken medewerkers ook echt op andere locaties meekijken. Daar kunnen we veel van leren, maar het helpt ook voor de betrokkenheid.” Een andere idee waar Petra mee rond loopt is om een keer samen met haar team een casus uit te werken. “Tijdens de training kregen we een opdracht om voor een specifiek probleem op de website van zorgvannu.nl op zoek te gaan naar de meest geschikte zorginnovatie. Dat wil ik eigenlijk ook het liefst eens met mijn eigen team gaan proberen. Het geeft zoveel inzicht als je zoiets gezamenlijk doet.” Een ander plan dat Petra gaat oppakken nu ze de training heeft gevolgd is het aanstellen van een digicoach.”Op iedere locatie waar ik werk wil ik het liefst één digicoach. Ook tijdens de training bleek maar weer dat digicoaches onmisbaar bij het succesvol implementeren van zorgtechnologie”

 Anders Werken in de Zorg ‘Gewoon samen doen’ Leercommunity op 22 mei 

Lijkt het jou, net als Petra, ook nuttig en inspirerend om met andere zorgorganisaties van gedachten te wisselen over deze onderwerpen? En werk je bij een van de deelnemende organisaties in regio West-Brabant. Meld je dan aan voor de Leercommunity op 22 mei a.s. van 12.30u tot 16:00 uur in de Menmoerhoeve, Etten-Leur. Voor een lunch wordt gezorgd. Klik voor meer informatie, of het aanmeldformulier op deze link.