Zorggroep Sint Maarten integreert Wolk heupairbag in de zorg

Op de locaties Sint Theresia in Joure en Mariënbosch in Heerenveen, gaat Zorggroep Sint Maarten aan de slag met arbeidsbesparende zorgtechnologie. De zorggroep zet in op meer bewegingsvrijheid voor cliënten en minder heupfracturen door de inzet van de Wolk heupairbag. Hiermee had de organisatie al een goede ervaring. Projectleider Jolanda Lolkema van Sint Maarten: “We hadden al een Wolk heupairbag in gebruik via een ander project. Dat liep af. De betreffende cliënt had daar zoveel baat bij, dat we vanuit het beschikbare programmabudget van Anders Werken in de Zorg Fryslân 40 Wolk heupairbags hebben afgenomen.”

Op de locaties Sint Theresia in Joure en Mariënbosch in Heerenveen, gaat Zorggroep Sint Maarten aan de slag met arbeidsbesparende zorgtechnologie. De zorggroep zet in op meer bewegingsvrijheid voor cliënten en minder heupfracturen door de inzet van de Wolk heupairbag. Hiermee had de organisatie al een goede ervaring. Projectleider Jolanda Lolkema van Sint Maarten: “We hadden al een Wolk heupairbag in gebruik via een ander project. Dat liep af. De betreffende cliënt had daar zoveel baat bij, dat we vanuit het beschikbare programmabudget van Anders Werken in de Zorg Fryslân 40 Wolk heupairbags hebben afgenomen.” De heupairbag wordt ingezet bij valgevaarlijke cliënten. Vooral bij dementerende cliënten die vaak onrustig zijn en veel lopen. Lolkema: “De Wolk heupairbag heeft zich echt bewezen bij de cliënt bij wie we de airbag hebben getest. Zij is een aantal keren op haar zij gevallen zonder ernstige gevolgen. Op deze manier hoeven we haar niet te beperken en kunnen we haar vrij laten bewegen.”

De medewerkers in Joure en Heerenveen krijgen online een instructie uitleg van de leverancier. Lolkema: “De medewerkers bespreken zelf welke cliënten voor de heupairbag in aanmerking komen. Daarna volgt overleg met de fysiotherapeut en de arts over de toepassing en uiteraard wordt de familie erbij betrokken. We gebruiken overigens vaak twee heupairbags per client; één voor ’s nachts en één voor overdag in verband met de oplaadtijd.” Of de Wolk heupairbag echt arbeidsbesparend werkt, weet Lolkema niet. “Wij betrekken deze technologie vooral op het welzijn van de bewoners en het geeft de familie rust en een veilig gevoel. Ook geeft het de zorgmedewerkers meer rust, hoewel voorover- en achterovervallen nog wel gevaarlijk is. De kans op vallen is niet kleiner, maar er is minder kans op een heupfractuur.” Wel ziet ze een voordeel van deze technologie in Corona- tijd. “Ik denk wel dat de Wolk meerwaarde heeft in Corona-tijd. Als er geen of minder bezoek mag komen bij de bewoners, ontstaat er onrust en zoekgedrag en dus valgevaar. In zo’n situatie kan de Wolk zeker voor meerwaarde zorgen.”

Ook de andere deelnemers aan het programma Anders Werken in de Zorg Fryslân gaan met de Wolk heupairbag aan de slag. Dit zijn Noorderbreedte, Alliade-Meriant, Kwadrantgroep, Patyna, ZuidOostZorg, Valuas Zorggroep en Leppehiem. Kijk voor het programma op: www.anderswerkenindezorg.nl

In kader: Met de inzet van de Wolk heupairbag kunnen cliënten met valrisico vrij bewegen en lopen. Dat is fijn voor de cliënt. Hij heeft meer bewegingsvrijheid. En het is fijn voor de mantelzorger. Er zijn minder zorgen over het breken van de heup. En voor de zorgmedewerker is het prettig, want het betekent dat hij meer tijd heeft voor andere zorg. Dat is precies waar Anders Werken in de Zorg over gaat: het versnellen van werken met arbeidsbesparende technologieën om kwalitatief goed zorg te kunnen blijven bieden met minder mensen.

Een heupfractuur heeft grote consequenties bij ouderen. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier ouderen binnen een jaar overlijdt. Daarnaast wordt 50% invalide en is de mentale impact op de oudere en zijn omgeving groot. Naast de impact op de oudere, zorgen valincidenten voor een enorme verhoging van de werkdruk op de ouderenzorg, mantelzorg en het ziekenhuis en is het daarmee een grote kostenpost.