Bedsensor neemt een vlucht in West-Brabant

“Bijna alle deelnemende zorgorganisaties in onze regio hebben de bedsensor omarmd binnen een tijdstek van 12 maanden. Zo’n soepele implementatie was alleen mogelijk dankzij goede samenwerking en standaardisatie”, zegt Jan-Kees van Wijnen, bestuurder van tanteLouise, in onderstaande video namens West-Brabant. Dat klinkt als een prachtig resultaat, maar hoe zit dat precies?

 

Maud van Riel, innovatieadviseur bij Mijzo en programmamanager van Anders Werken in de zorg voor regio West Brabant, geeft met trots een toelichting op dit succes: “In juni 2022 waren er in onze regio al 1878 bedsensors actief. Dat is al een heel mooi aantal, maar nu (december 2022) zijn er zelfs 2721 geïmplementeerd! Dat betekent dat maar liefst 10 van de 11 deelnemende organisaties aan de slag zijn gegaan met de bedsensor. Sommige organisaties zoals tanteLouise en Mijzo hebben nagenoeg de maximale capaciteit van opschalen bereikt. In 2023 zijn we van plan om in de rest van de regio nogmaals met minimaal 500 bedsensors op te schalen”

Gebruiksvriendelijkheid

De inzetbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en toegevoegde waarde van de Momo is medebepalend voor het succes van de opschaling in regio West-Brabant. De bedsensors worden bij de deelnemende zorgorganisaties ingezet om de nachtzorg te optimaliseren. Maud: “De Momo bedsense helpt om valinicidenten en te decubitus voorkomen, maar ook om de ochtendzorg te optimaliseren en personaliseren. Ook helpt het behandelaren om aan de hand van het slaappatroon meer gerichte interventies te adviseren.”

Succes van de opschaling

Daarnaast zijn er in de regio ook andere acties genomen om deze implementatie soepel te laten verlopen. “We hebben een regionale startbijeenkomst gehouden en gezamenlijke doelen gesteld die we wilden bereiken.”, legt Maud uit. “Ook hebben we Vilans betrokken voor aanvullend onderzoek (op de eerdere publicatie van september 2021). En een aantal organisaties hebben implementatiescoaches ingeschakeld om te implementaties te ondersteunen. Iets anders wat zeker ook heeft bijgedragen aan het succes is de ondersteuning van en prettige samenwerking met de leverancier.”