Het Hoge Veer doet ervaring op met nieuw slim systeem voor incontinentiemateriaal

“Niemand hoeft tegenwoordig nog in een natte stoel te zitten”, vindt Ilonka Ribbers. “Als je beschikking hebt over deze materialen”, voegt ze er aan toe. Want dat is waar we haar over spreken; de inzet van WeSense, een nieuw systeem dat als alternatief gebruikt kan worden voor slim incontinentiemateriaal.

Ilonka is verpleegkundige Geriatrie en Gerontologie en van daaruit is ze gespecialiseerd in gedragsproblematiek. Daarnaast is ze óók projectleider voor alle innovaties die ingezet worden bij Het Hoge Veer in de gemeente Geertruidenberg. En in die hoedanigheid spreken we Ilonka. Het Hoge Veer heeft namelijk meegedaan aan een pilot met een nieuw systeem voor slim incontinentiemateriaal. Het heet WeSense™ en is een Canadees merk dat in de Benelux exclusief geleverd wordt door Mediq. De pilot met dit systeem was zó succesvol, dat Het Hoge Veer nu als eerste in Nederland heeft besloten om dit product structureel in te zetten.

Vertrouwd materiaal gebruiken
‘Waarom nog een ander merk’, zou je denken? Hoe zit het met Instant Care en Abena Nova, merken waar andere deelnemers binnen het Anders Werken in de Zorg-programma mee testen? “Wij hebben ook geëxperimenteerd met de producten van Abena”, zegt Ilonka. “Dat zijn prima producten, maar wij liepen er al snel tegenaan dat onze bewoners het materiaal niet prettig vonden. Incontinentiemateriaal ligt heel gevoelig, het valt niet mee om bewoners aan ander materiaal te laten wennen”, geeft ze aan. “Wij maken heel veel gebruik van Absorin pants. Dat is bijvoorbeeld handig omdat er bij ons best nog wat bewoners zijn die zelfstandig het toilet bezoeken. Met zo’n broekje gaat dat gemakkelijker, maar Abena kon helaas geen pants aan ons leveren. Voor ons was het daardoor geen geschikte optie, maar voor anderen kan dat wel zo zijn. Het hangt maar net vanaf wat de bewoners gewend zijn en prettig vinden.’

Canadees merk
Enige tijd later benaderde Mediq Het Hoge Veer om een pilot te doen met het materiaal van Wisents. “Hierbij wordt een losse strip, de sensor in het bestaande materiaal geplakt en die maakt verbinding met de pod (een clip) aan de rand van het incontinentiemateriaal. Omdat we hiermee ons eigen materiaal, waar de bewoners al zo aan gewend zijn, konden blijven gebruiken hebben we besloten om het uit te proberen. Het duurde wel even voordat we op gang waren. De bijbehorende software was nog helemaal nieuw en er zaten nog wat fouten in. Maar een medewerker van de leverancier kwam helemaal vanuit Canada naar ons toe om ons te helpen bij de opstart. De ondersteuning en begeleiding was echt perfect.”

Inzicht
Ilonka’s collega’s waren door de eerdere ervaringen aanvankelijk nog wat sceptisch, maar al snel merkten zij ook de voordelen van deze oplossing. “Er is natuurlijk vooral meerwaarde voor de bewoners. Een heel goed voorbeeld vind ik de vrij jonge bewoonster die bij ons in een appartement woont. Voorheen was iedere middag het incontinentiemateriaal verzadigd, met lekkage als gevolg. Maar nu hebben wij daar veel beter zicht op en kunnen wij haar tijdig verschonen. Niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat. En dat is heel fijn, vooral voor haarzelf.” De informatie die het systeem geeft, laat interessante patronen zien waar Ilonka en haar collega’s van profiteren. “De meeste mensen hebben wel een vast ritme en het viel ons op dat de grootste piek bij ons, qua verschoningen, tussen 17:00 en 18:00 uur is. Precies op het moment dat we het al zo druk hebben met de avondmaaltijd erbij. Wat we nu doen, is de bewoners rond 16:30 uur verschonen, vlak voordat we ze naar het Grand café gaan om te eten. Dat geeft ontzettend veel rust.’

Strips plakken
Ilonka en haar collega’s zijn tevreden met de pilot. Zó tevreden dat er besloten is om het structureel in te zetten binnen Het Hoge Veer. “De bewoners zijn er blij mee, het bevalt ons harstikke goed én het is ook nog eens best voordelig. De strips zijn al op maat gemaakt. Het plakken van de strips pakt de nachtdienst op zodat het klaar ligt voor de volgende dag. Het moet even in je systeem komen, maar dan is het ook een werkje van niks” Of er ook nadelen zijn? “Jawel hoor,” zegt ze. “Sommige bewoners voelen de clip zitten en dat vinden ze niet prettig. Soms trekken ze dat los en als het op de grond valt dan is het kapot. Dat is wel iets waar de leverancier nog wat aandacht aan moet besteden. Maar dat nadeel weegt niet op tegen de voordelen die wij en die bewoners er nu van hebben.”

Ben je ook geïnteresseerd in de toepassing van slim incontinentiemateriaal? Je leest er meer over op deze pagina (link), maar bekijk vooral ook de handige toolkit voor de implementatie van slim incontinentiemateriaal waarover we onlangs een nieuwsbericht plaatsten.

 


Werkplaats Slim Incontinentiemateriaal

Op 7 april aanstaande wordt er een werkplaats gepland voor alle deelnemers van Anders Werken in de Zorg waarbij zij de resultaten en ervaringen met verschillende leveranciers van slim inco met elkaar kunnen delen. Ook zullen we dan uitgebreid stil staan bij de ervaringen van Het Hoge Veer.