Kennis is macht, kennis delen is kracht

De derde werkplaats van Anders Werken in de zorg werd georganiseerd bij Mauritsstaete, een zorglocatie van De Riethorst Stromenland. Vanuit alle deelnemende organisaties waren vertegenwoordigers aanwezig. De deelnemers werden welkom geheten door Mireille de Wee, bestuurder van De Riethorst Stromenland. Zij gaf aan dat ze er alle vertrouwen in heeft dat dit project mooie dingen gaat opleveren, waar medewerkers direct iets van gaan merken. Bij een rondvraag blijkt dat ook medewerkers erg enthousiast zijn over de eerste resultaten van de pilots.

Stand van zaken
Daan de Viet, innovatieadviseur bij tanteLouise, vervolgde de bijeenkomst met een korte terugblik op het verloop van het project. Welke stappen zijn gezet en wat gaan we de komende tijd oppakken? Ook lichtte hij het thema van de werkplaats toe: ‘Kennis is macht, kennis delen is kracht’. Deze werkplaats is bedoeld om mensen vanuit de praktijk bij elkaar te brengen en ervaringen te delen.
‘Gesprekken voeren over borging en opschaling in plaats van verkennen en experimenteren. Mooie logische ontwikkeling die gaaf is om te signaleren’ zegt Johan Vesseur (Vilans).

Pubquiz
Om te beoordelen hoe het is gesteld met de kennis van de aanwezigen werd een pub-quiz gehouden. In groepjes gingen deelnemers enthousiast aan de slag om antwoord te geven op verschillende vragen over verpleeghuiszorg in het algemeen en over een aantal specifieke technologieën vanuit het project. Regelmatig ontstonden er leuke discussies over wat het juiste antwoord moest zijn. Het groepje dat was samengesteld uit deelnemers vanuit verschillende organisaties kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Zoals Daan het verwoordde: “Dit laat weer duidelijk zien dat je vanuit samenwerking tot de beste resultaten komt”.

Aan de slag
Na de Pubquiz werden er drie groepen samengesteld. Medewerkers die betrokken zijn bij de projecten ‘Expertise zonder afstand’ en ‘Slim incontinentiemateriaal’ gingen samen in gesprek. De derde groep werd gevormd door projectleiders en beleidsmedewerkers. In de groepen werden ervaringen uitgewisseld over de inzet van de verschillende technologieën. Doordat de organisaties allemaal in verschillende fases van het project staan werd het een mooie uitwisseling. Onderwerpen die aan bod kwamen: de aanpak van de pilot door de verschillende organisaties, wat werkt wel en wat juist niet, welke problemen kom je tegen en hoe los je die op. 

Een belangrijke conclusie van de dag is dat het belangrijk is om vol te blijven houden. Innoveren is niet altijd gemakkelijk, maar de deelnemers zien zeker de meerwaarde van de nieuwe technologieën voor de cliënt en voor zichzelf. 

De volgende werkplaats is op donderdag 6 februari 2020. Deze vindt plaats bij Volckaert in Dongen.

Heb je nog vragen over het programma Anders Werken? Of wens je meer informatie over de werkplaatsen?

Neem dan even contact met ons op via e-mail info@anderswerkenindezorg.nl 
Bellen mag natuurlijk ook, 0164 – 713 300 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur).

https://youtu.be/kzh_65U8Riw