:

Verantwoord op pad

Uitdaging

Sinds o.a. de komst van de Wet Zorg & Dwang staat leven in vrijheid voor mensen met dementie centraal. Daar waar men voorheen nog woonachtig was achter een gesloten deur is dit verleden tijd. Dankzij de inzet van zorgtechnologie in de vorm van GPS trackers wordt niet alleen de levensruimte in huis vergroot maar ook buitenshuis. Het vergroten van de levensruimte brengt ook nieuwe uitdaging met zich mee. Het is belangrijk dat de leefruimte persoonsafhankelijk kan worden aangepast, er rekening wordt gehouden met veiligheid en men niet gaat (ver)dwalen.

Oplossing

Een leefcirkel is een geografische zone buiten, waarbinnen een cliënt zich vrij kan bewegen. Het is mogelijk om op een elektronische kaart een begrenzing in te tekenen, oftewel een ‘veilige zone’ of ‘wandelzone’. Dit intekenen heet geofencing. Als een cliënt buiten de begrenzing komt, dan kunnen zorgprofessionals, mantelzorgers en de cliënt zelf een melding ontvangen.

Ook is het mogelijk om naast deze veilige zone een ‘no go’-zone in te tekenen, een gebied of gebieden waar een cliënt vanwege diens veiligheid niet zou mogen komen. Na een melding kun je op een elektronische kaart van de buitenomgeving de persoon volgen die mogelijk kan gaan dwalen of al dwaalt.

Cliënten dienen een draagbaar apparaatje bij zich te dragen waarin GPS en/of een andere technologie voor lokalisatie buiten is verwerkt. Dit is een GPS-tracker. Het draagbare apparaatje kan bijvoorbeeld een polsband zijn of een hanger die aan een ketting om de hals kan hangen.

Een aanbeveling is dat de GPS-tracker ook technologie bevat voor lokalisatie binnen een gebouw, zoals een verpleeghuis. GPS of een andere vergelijkbare technologie voor lokalisatie buiten werkt meestal niet binnen een groter gebouw. Dit kan valse meldingen geven alsof een cliënt de ingetekende zones buiten overschrijdt. De technologie voor lokalisatie binnen is een ander type technologie. Een GPS-tracker met technologie voor lokalisatie binnen schakelt de GPS uit als de GPS-tracker binnen het gebouw is. En deze technologie activeert de GPS automatisch als de cliënt van binnen naar buiten gaat.

Wat het oplevert

De inzet van leefcirkel technologie kan helpen om bepaalde cliënten van een verpleeghuis of cliënten die met verpleegzorg zelfstandig wonen meer bewegingsvrijheid te kunnen geven. Door het toepassen van de technologie. Leefcirkels en GPS trackers vergoten de veiligheid van cliënten en hun omgevingen en voorkomen dat men gaat (ver)dwalen.

Bekijk hier in welke regio wordt samengewerkt rondom deze innovatie.

Klik op een regio voor de contactpersoon