Ontwikkelingen Midden- en West-Brabant

In regio’s Midden- en West-Brabant kijken we hoe we efficiënter kunnen werken met behulp van Asset Tracking en AI. Daarnaast focussen we op innovatievolwassenheid en bouwen we vanuit de regio aan toekomstbestendige zorg.

Asset Tracking
Wist je dat zorgmedewerkers wekelijks 5 tot 17 minuten kwijt zijn aan het zoeken naar hulpmiddelen? De hulpmiddelen zijn bedoeld om de zorg te ondersteunen, maar worden vaak niet op de juiste plek teruggezet. Dit leidt tot onnodige frustratie en verlies van kostbare tijd. Met Asset Tracking kunnen hulpmiddelen efficiënter worden gebruikt. Door elk hulpmiddel te voorzien van een digitale tag, kunnen medewerkers via een app in één oogopslag zien waar een specifiek item zich bevindt. Zo wordt zoeken vervangen door vinden — snel en efficiënt. Uit ervaringen van zorgorganisaties blijkt dat de meeste medewerkers het systeem wekelijks gebruiken en de meerwaarde ervan duidelijk merken. Op dit moment werkt één organisatie al actief met Asset Tracking en zitten meerdere organisaties in de testfas. Een kleine innovatie, met een grote impact op werkplezier én zorgkwaliteit. Lees meer over Asset Tracking bij AWIZ Midden- en West-Brabant.

AI
Medewerkers in de zorg zijn relatief veel tijd kwijt aan administratieve handelingen, zoals rapporteren en rapportages lezen. Artificial Intelligence (AI) biedt kansen om deze handelingen te versnellen. AI kan automatisch samenvattingen maken van rapportages en patronen herkennen in gerapporteerde gegevens. Dat scheelt tijd én geeft snel inzicht. Zo wordt administratie een stuk efficiënter en overzichtelijker. Wel is het essentieel dat medewerkers weten hoe ze AI kunnen gebruiken. Training van zorgprofessionals is cruciaal om AI op een verantwoorde manier te gebruiken, binnen de juiste wettelijke kaders. Met de juiste kennis en toepassing wordt AI een waardevolle assistent; niet ter vervanging, maar als slimme ondersteuning van de zorgprofessional. Lees meer over AI bij AWIZ Midden- en West-Brabant.

Innovatievolwassenheid
Hoe ontwikkel je je als zorgorganisatie duurzaam op het gebied van innovatie? Die vraag staat centraal binnen Anders Werken in de Zorg in regio Midden- en West-Brabant. Samen met Transvorm organiseren we dit jaar drie inspiratiesessies rond de thema’s uit de MIRA-scan.

Op 10 april trapten we af met de eerste sessie: De strategische koers. Tom Peeters nam ons mee in twee belangrijke perspectieven: het organiseren van innovatie én het innoveren van de organisatie. Beide zijn nodig en moeten met elkaar in balans zijn. Veel deelnemers herkenden deze uitdaging in hun eigen organisatie.

Op 16 juni gaan we verder met het volgende thema: Het organiseren van innovatie. Hoe geef je hier concreet vorm aan in de praktijk? Wil je meer weten over innovatievolwassenheid en hoe jouw organisatie hierin stappen kan zetten? Lees meer over innovatievolwassenheid bij AWIZ Midden- en West-Brabant.

Vanuit de regio bouwen aan toekomstbestendige zorg
Binnen AWIZ Midden- en West-Brabant werken zorgorganisaties, partners en landelijke partijen intensief samen aan datagedreven zorg. Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat duurzame verbeteringen beginnen in de praktijk, dáár waar zorg wordt geleverd. Afgelopen 9 april brachten het Ministerie van VWS en KIK-V een bezoek aan Thebe. Het werd een regionale ontmoeting waarin ervaringen, lessen en concrete stappen op het gebied van datagedreven werken werden gedeeld, met bijdragen van KIK-V, AWIZ Midden- en West-Brabant, Thebe en Maaswaarden. Wat de samenwerking aan beiden kanten oplevert, is dat de aanpak een grote stap zet naar een duurzame regionale informatiehuishouding met een gedeelde infrastructuur (lerend netwerk van datastations) en gestroomlijnde gegevensdeling voor secundair datagebruik. Door als ouderenzorgorganisaties samen te werken en één lijn te trekken, versterken we elkaar. Koplopers inspireren, volgers sluiten aan. Zo delen we ervaringen en plannen, zodat we sneller vooruitgaan en niet steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.