Terugblik webinar DigiRehab

Op 9 juli organiseerden we vanuit Anders Werken In de Zorg (AWIZ) Zuidoost-Brabant een inspirerend en leerzaam webinar over DigiRehab; een innovatie die digitale bewegingsondersteuning biedt aan ouderen die (thuis)zorg nodig hebben. Samen met een mooie groep van diverse (zorg)professionals leerden we over de succesvolle inzet van DigiRehab bij thuiszorgorganisatie Archipel Thuis.

Het webinar begon met een korte verkenning van DigiRehab. Hierin vertelden Yvonne Adriaansen (projectleider & beleidsadviseur bij Archipel Thuis) en Maria Kwint (beleidsmedewerker kwaliteit en preventiemedewerker bij Archipel Thuis) over de online trainingstool.

DigiRehab werd in 2014 in Denemarken ontwikkeld vanuit de visie dat fysieke training bijdraagt aan het zo lang mogelijk zelfstandig en prettig thuis wonen. De innovatie bestaat uit een persoonlijk trainingsprogramma dat gekoppeld is aan een app die ondersteuning biedt bij het uitvoeren van de oefeningen. De inzet van de DigiRehab zorgt voor meer zelfredzaamheid van de oudere én een verhoging van het werkplezier van de medewerker, die ook de rol van ‘personal trainer’ krijgt. Daarnaast draagt DigiRehab bij aan een kostenbesparing, omdat het helpt om zorg uit te stellen en waar mogelijk te voorkomen. Een driedubbele win dus!

Proces: screening, training en onderhoud

De afgelopen jaren is DigiRehab succesvol geïmplementeerd bij diverse zorgorganisaties in verschillende AWIZ-regio’s. Ook bij Archipel Thuis zijn mooie ervaringen opgedaan met de inzet van DigiRehab in de wijkzorg. Om hier een goed beeld van te krijgen, namen Yvonne en Maria ons mee in het proces van DigiRehab. Deze bestaat uit screening, training en onderhoud.

In de screening wordt de zorgbehoefte van de oudere in kaart gebracht. Denk aan het weer zelf kunnen legen van de brievenbus of het (deels) zelfstandig aan- en uitkleden. Door deze doelen persoonlijk te maken, wordt het vaak makkelijker haalbaar en leuker om met DigiRehab aan de slag te gaan. Daarna volgt een periode van twaalf weken waarin er samen met de oudere wordt getraind. Het systeem van DigiRehab genereert automatisch een doelgericht trainingsschema. Tussentijds worden er analyses gemaakt, die ervoor zorgen dat de gezondheid wordt gevolgd.

Pilot wijkzorg

Bij Archipel Thuis is ervoor gekozen om te starten met DigiRehab in de wijkzorg. Aan de pilot namen twaalf ouderen (zowel nieuwe als bestaande cliënten) deel en twaalf enthousiaste medewerkers. Om goed met DigiRehab te kunnen werken, kregen de zorgmedewerkers een scholing van DigiRehab. De screening werd verzorgd door eigen aandachtvelders (ergocoaches). Vervolgens zijn de zorgmedewerkers gedurende twaalf weken lang gaan trainen met de ouderen. Dit leverde de volgende mooie resultaten op:

  • Tien ouderen hebben een traject van twaalf weken afgerond. Ze zijn tevreden en voelen zich meer zelfredzaam.
  • Bij drie ouderen heeft de inzet van DigiRehab gezorgd voor een vermindering van zorg. Eén van hen is zelfs uit zorg gegaan!
  • De inzet van DigiRehab zorgde in totaal voor een afname van 18% van de tijd die aan persoonlijke verzorging wordt besteed in de wijkzorg.

Fase 2 met doorvertaling naar WMO

Vanwege de positieve resultaten start Archipel Thuis met een tweede fase, waarin DigiRehab wordt ingezet bij een nieuwe groep ouderen in de wijkzorg. Daarnaast wordt DigiRehab ingezet bij WMO-cliënten die alleen huishoudelijke ondersteuning krijgen en nog geen zorgvraag hebben. Ook wordt gekeken hoe DigiRehab geborgd kan worden als interventie voor het vergroten van zelfredzaamheid en opgenomen in het transitieplan van de regio. Mooie stappen op het gebied van anders werken in de zorg!

Meer weten over DigiRehab?

Neem gerust contact op met Yvonne of Maria door een mail te sturen naar: Yvonne.adriaansen@archipelthuis.nl of Maria.kwint@archipelthuis.nl.

Het webinar terugkijken en/of de presentatie ontvangen?

Stuur dan een mail naar zuidoostbrabant@anderswerkenindezorg.nl.