Bundeling van kennis en expertise
Het project Regionale Samenwerking Beeldzorg focust zich, onder leiding van projectleider Nienke van Gool, op het bundelen van kennis en expertise. “Organisaties richten nu afzonderlijk digitale teams op, wat leidt tot versnippering van kennis en inefficiëntie en ongelijke toegang tot beeldzorg,” legt zij uit. “Kleinere organisaties hebben vaak niet de middelen om zelf een digitaal team op te richten, waardoor hun cliënten geen toegang hebben tot beeldzorg.”
Win-winsituatie
Het project onderzoekt de voordelen voor zowel grote als kleine zorgorganisaties. Kleinere VVT’s zonder digitaal team kunnen door de regionale samenwerking gebruik maken van de expertise en infrastructuur van grotere organisaties die al ervaring hebben met beeldzorg. “We willen ook kleinere organisaties bekwamen en mogelijkheden bieden om passende zorg voor hun cliënten aan te bieden door beeldzorg in te zetten,” aldus Nienke.
Voor grotere organisaties ontstaan kansen om bijvoorbeeld via onderaannemerschap hun dienstverlening uit te breiden naar andere VVT’s, wat zorgt voor meer schaalvoordeel en efficiëntere benutting van hun digitale teams. Door samen te werken ontstaat schaalgrootte die individuele organisaties niet kunnen bereiken. Dit maakt het mogelijk om gezamenlijk te investeren in moderne technologie, specialistische kennis te delen en een grotere groep cliënten in de regio te bedienen.
Projectaanpak in drie fasen
Het project verloopt in drie fasen: eerst wordt de huidige situatie in kaart gebracht en worden bestaande initiatieven onderzocht. Vervolgens worden verschillende samenwerkingsscenario’s uitgewerkt. Tot slot wordt een gedragen implementatieplan opgesteld. De verwachting is dat dit tot oktober loopt.
Het beeldzorgproject is een samenwerking van AWIZ Amsterdam en Amstelland-Meerlanden met Maximaal Digitaal. Binnen de samenwerking slaan tien VVT-organisaties in de regio Amsterdam en Amstelland-Meerlanden de handen ineen om zorgtechnologie en digitale zorg naar een hoger niveau te tillen.