Ontwikkelingen regio Zuidoost Brabant – periode 2 – 2024

 ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.’ Vanuit die gedachte zetten we bij Anders Werken In de Zorg (AWIZ) Zuidoost-Brabant actief in op het delen van kennis en ervaring op het gebied van zorginnovatie en anders werken. Afgelopen kwartaal deden we dat onder andere in de vorm van twee inspirerende webinars.

Meet up over onderzoekresultaten van studenten

Welke effecten hebben zelfstandig oogdruppelen, hulpmiddelen voor steunkousen en een digitale ontdekkingsroute op de ouderenzorg? Die vraag stond centraal tijdens de online Meet up op 18 juni die we organiseerden in samenwerking met kennisinstelling Fontys Hogescholen. Hierin deelden drie studenten vanuit diverse opleidingen hun bevindingen over innovatieve ontwikkelingen in de zorg.

  • Quin van Zoest, student gezondheidstechnologie aan de Avans Hogeschool, onderzocht de meerwaarde van het zelfstandig oogdruppelen in de wijk bij zorgorganisatie Vitalis. Hij vroeg zowel cliënten als zorgprofessionals naar hun ervaringen en keek daarnaast hoe het zelfstandig oogdruppelen gestimuleerd kan worden in de intramurale zorg (het verpleeghuis). En dat leverde verschillende mooie inzichten op! Zo is er relatief weinig weerstand voor de nieuwe werkwijze en zijn zowel cliënten als medewerkers positief over het zelfstandig oogdruppelen.
  • Ailish Meijers, masterstudent Healthy aging aan de Fontys Hogeschool en verpleegkundige, maakte voor haar studie een innovatieplan voor het aantrekken van steunkousen met minimale belasting. Het doel van het plan was om de lichamelijke belasting te verminderen en om te kijken hoe het juiste hulpmiddel op een ergonomische manier kan worden ingezet. Daarnaast bracht Ailish kansen in kaart om het proces te verbeteren. Denk aan meer voorlichting en training, het aanstellen van meerdere vaste aanspreekpunten en het blijven evalueren van het proces van steunkousen.
  • Anne Leijten, student Business Innovation aan de Avans Hogeschool, presenteerde de resultaten van haar afstudeeronderzoek naar digitale vaardigheden van medewerkers bij zorgorganisatie Archipel. Anne onderzocht onder meer welke verschillen er zijn in digitale vaardigheden bij medewerkers. Daarnaast ontdekte ze dat bestaande hulpmiddelen vaak niet zichtbaar of aantrekkelijk genoeg worden aangeboden. Ze ontwikkelde een innovatief instrument dat bestaande hulpmiddelen zichtbaarder en digitale hulpmiddelen aantrekkelijker maakt en zorgmedewerkers stimuleert om hun digitale vaardigheden te verbeteren.

Tussen de presentaties door was het mogelijk om vragen te stellen en ervaringen en tips uit te wisselen. Dit resulteerde in een dynamische wisselwerking tussen diverse disciplines in de zorg.  Kortom: een geslaagde Meet up waarin verschillende innovaties vanuit diverse perspectieven werden belicht.

Lees hier de volledige terugblik.

Webinar over de inzet van DigiRehab in de wijk

Op 9 juli organiseerden we een inspirerend en leerzaam webinar over DigiRehab; een innovatie die digitale bewegingsondersteuning biedt aan ouderen die (thuis)zorg nodig hebben. Samen met een mooie groep van diverse (zorg)professionals leerden we over de succesvolle inzet van DigiRehab bij thuiszorgorganisatie Archipel Thuis.

Het webinar begon met een korte verkenning van DigiRehab, waarin we meer leerden over de online trainingstool. Wist je bijvoorbeeld dat DigiRehab is ontwikkeld in Denemarken, vanuit de visie dat fysieke training bijdraagt aan het zo lang mogelijk zelfstandig en prettig thuis wonen? Na de verkenning werden we meegenomen in het proces van DigiRehab, dat bestaat uit screening, training en onderhoud. Vervolgens werden de eerste resultaten van DigiRehab in de wijkzorg gedeeld:

  • Tien ouderen hebben een traject van twaalf weken afgerond. Ze zijn tevreden en voelen zich meer zelfredzaam.
  • Bij drie ouderen heeft de inzet van DigiRehab gezorgd voor een vermindering van zorg. Eén van hen is zelfs uit zorg gegaan!
  • De inzet van DigiRehab zorgde in totaal voor een afname van 18% van de tijd die aan persoonlijke verzorging wordt besteed in de wijkzorg.

Vanwege de positieve resultaten start Archipel Thuis met DigiRehab bij een nieuwe groep ouderen in de wijkzorg. Daarnaast wordt DigiRehab ingezet bij WMO-cliënten die alleen huishoudelijke ondersteuning krijgen. Ook wordt gekeken hoe DigiRehab geborgd kan worden als interventie voor het vergroten van zelfredzaamheid en opgenomen in het transitieplan van de regio. Mooie stappen op het gebied van anders werken in de zorg!

Lees hier de volledige terugblik.

De webinars terugkijken en/of de presentaties ontvangen? Stuur dan een mail naar: zuidoostbrabant@anderswerkenindezorg.nl 

Op de hoogte blijven van alle events die we organiseren? Volg dan onze LinkedIn-pagina.