Nachtzorg:

Bedsensor

Uitdaging

Hoe kom je erachter wie rustig slaapt, wie uit bed is of te lang in dezelfde houding ligt? Tijdens de nachtdienst in het verpleeghuis is er vaak één medewerker verantwoordelijk voor een groot aantal bewoners. Ze hebben geen duidelijk overzicht van welke bewoners rustig slapen, onrustig zijn of zelfs uit bed zijn. Het gebrek aan overzicht zorgt ervoor dat zij standaard nachtrondes lopen. Het gevolg is dat bewoners onbedoeld worden gewekt, en dat leidt tot een verstoorde nachtrust of zelfs onrust.

Oplossing

Een bedsensor wordt onder het matras van de bewoner geplaatst. Deze sensor registreert informatie over druk, houding en trillingen. Een speciale app geeft deze data weer, waardoor zorgmedewerkers inzicht krijgen in de slaaptoestand van de bewoners. Ze kunnen zien welke bewoners veilig en rustig in bed liggen, wie onrustig is en wie hulp nodig heeft om bijvoorbeeld te draaien om zo decubitus te voorkomen. Zorgmedewerkers kunnen op basis van deze informatie nauwkeurig inschatten welke acties nodig zijn.

Ook kan de ochtendzorg gepersonaliseerd worden. De app geeft aan of een bewoner wakker is of nog slaapt, waardoor de zorgverlening kan worden afgestemd op individuele behoeften en het ritme van de bewoners. Dit draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven, welzijn en een afname van gedragsproblemen. Daarnaast kunnen behandelaren de beschikbare informatie in de app analyseren om gericht advies te geven over interventies, zoals het verbeteren van het slaappatroon.

Wat het oplevert

De bedsensor bevordert de nachtrust van bewoners en biedt hen een groter gevoel van veiligheid. Voor de medewerker biedt de bedsensor en bijbehorende app meer overzicht, rust en werkplezier. Met de inzet van de bedsensor is het duidelijk wanneer een bewoner in of uit bed is en ondersteuning nodig heeft. Hierdoor kunnen standaard en inefficiënte nachtrondes worden vermeden. En de noodzaak om bewegingssensoren in te zetten, vermindert ook.

Bekijk de kennisbank digitale zorg voor meer informatie over uitgevoerde onderzoeken en waardebepaling.

Enkele leveranciers

Bekijk hier in welke regio wordt samengewerkt rondom deze innovatie.

Klik op een regio voor de contactpersoon